Doa utk semua pelajar SPM 2021, anakandaku dan anakanda SESMA …

بِسۡـــــــــمِ اللَّــــــــــهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ
اَلْحَمْد ُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ
وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلىَ
أَشْرَفِ اْلأَنْبِيَاء ِ وَالْمُرْسَلِيْن
وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعين

Ya Allah,
Esok 2/03/2022 ; bermulanya anak2 kami akan menduduki peperiksaan SPM ,
Kami mohon kepada Mu ya ALLAH, bantulah anak2 kami dalam peperiksaan yang mereka hadapi YA ALLAH .

YA ALLAH ,
Peliharalah kesihatan anak2 kami di hari peperiksaan . Permudahkanlah mereka menjawab soalan ketika peperiksaan nanti . Berikanlah ketenangan kepada mereka ketika menjawab soalan , jauhilah mereka daripada resah dan gelisah ketika menjawab soalan peperiksaan .

YA ALLAH,
Dorongkanlah hati mereka untuk menjawab setiap soalan sepertimana skema jawapan.

YA ALLAH ,
berilah keputusan cemerlang dalam peperiksaan anak2 kami . Mudah-mudahan dengan keputusan yang cemerlang ini mereka dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi lagi , semoga ia sebagai pembuka jalan untuk mereka menjadi hamba Mu yang soleh dan solehah dan menghampiri diri mereka kepada Mu ya Allah .

YA ALLAH ,
Jadikanlah anak2 kami pelajar yang cemerlang di dunia dan di akhirat , kami mohon kepada Mu , Kau perbaiki akhlak anak2 dan cucu2 kami.

Ya ALLAH,
kami tidak mampu mengawasi anak2 kami setiap waktu YA ALLAH , kami serahkan anak2 kami untuk berada di bawah penjagaan Mu Ya ALLAH . Gerakkanlah hati mereka untuk mereka berada di tempat-tempat yang Engkau redhai . Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat yang Engkau murkai . Jauhilah mereka daripada melakukan amalan-amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah .

YA ALLAH ,
Tetapkan hati mereka untuk menunaikan solat dan jangan Kau melalaikan mereka dengan perkara-perkara yang tidak berfaedah Ya ALLAH .

YA ALLAH ,
Apa yang kami doakan ini bukan untuk diri anak2 kami sahaja , tetapi apa yang kami doakan ini juga untuk anak2 rakan dan sahabat kami Ya ALLAH . Berikanlah mereka kejayaan yang cemerlang di dunia dan di akhirat Ya ALLAH.

YA ALLAH
Perkenankanlah doa kami ini.

رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنْفُسَنَا وَاِنْ لمَ ْتَغْفِرْلَنَاوَتَرْحَمْنَا لَنَكُوْنَنَّا مِنَ اْلخَاسِرِيْنَ.
رَبَّنَا اغْفِرْلَنَا وَِلاِخْوَانِنَا اَّلذِيْنَ سَبَقُوْنَ بِاْلاِيْمَانِِ وَلاَ تَجْعَلْ فِى قُلُوْبِنَا غِلاًّ لِلَّذِيْنَ آمَنُوْا رَبَّنَا اِنَّكَ رَؤُوْفٌ رَحِيْمٌ.
رَبَّنَا آتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَاْبَ النَّارِِ.
رََََبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا اِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيْعُ اْلعَلِيْمُ وَتُبْ عَلَيْنَا اِنَّكَ أَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِيْمُ. وَصَلَّى اللهُ عَلىَ سَيِِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلىَ آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ. سُبْحَانَ رَبِِّكَ رَبِِّ اْلعِزَّةِ عَمَّا يَصِفُوْنَ
وَسَلاَمٌ عَلَى اْلُمرْسَلِيْنَ وَاْلحَمْدُ لِلهِ رَبِِّ اْلعَالَمِيْنَ.

امين يا رب العالمين.